Операция за повдигане на гърдите

Красивите гърди не са само въпрос на размер. Добрият хирург може да създаде не само красива, пропорционална и отговаряща на вашето тяло форма, използвайки техники, съобразени с индивидуалните нужди на пациента. 

Какво представлява операцията на гърдите?

Повдигането на гърдите цели възстановяване тяхната позиция, постигане на по-стегната и естетически приятна форма, при увисналите гърди. Това не само може да подобри външния вид на пациентката, с женствени пропорции, ще даде възможност да носи облеклото, което е искала (бельо, бански) без да се притеснява, че нещо излиза, не се побира или не стои добре!

Чрез премахване на излишната, увиснала кожа, преоформяне на гръдната тъкан и повдигане на зърното и ареолата в по-горно положение, хирурга създава по-млад контур на гърдите. Разтегнатите големи ареоли също могат да бъдат намалени по време на операция за повдигане на гърдите, създавайки цялостна по-добре пропорционална, естествено изглеждаща гърда.

Причини, поради които жените избират операция за повдигане на бюста:

1.За възстановяване на формата на гърдите след бременност и кърмене. Бременността може да доведе до някои нежелани промени в гърдите, като често ги оставя опънати и отпуснати. Лифтингът на гърдите, със или без импланти, може да помогне за промяна и възстановяване увисването на кожата или загуба на обеми.  

2. За подобряване  контура на гърдите след значителна загуба на тегло. Отслабването често означава загуба на обем в гърдите. Лифтингът на гърдите може да помогне за възстановяване на по-пропорционална, младежка форма на гърдите, както й премахне на излишната кожа.

  • В случаи, когато с нарастване на годините и бюстът е голям, той тежи, създава дискомфорт, кожата започва да се отпуска. 

Как да разберете дали имате нужда от операция за повдигане на гърдите?

Макар, че единственият точен начин да установите дали наистина повдигането на гърдите е подходящо за вас, е да се консултирате с пластичен хирург, има няколко въпроса, които можете да си зададете, за да получите обща идея за това как повдигането на гърдите може да подобри формата на гърдите.

1. Изглеждат ли зърната ми насочени надолу? 

Тъй като кожата в основата на гърдата се разтяга и започва да увисва, теглото на гръдната тъкан ще изтегли зърното надолу. Повдигането на гърдите ще размести гръдната тъкан, така че зърната да са обърнати напред.

2. Зърното /ареолата седи ли под гънката под гърдите ми? 

Нещо, което хирурзите често гледат, когато оценяват кандидата за повдигане на гърдите, е позицията на зърното /ареолата спрямо инфрамамарната гънка или гънката под гърдата. 

Направете си тест: плъзнете обикновен лист хартия под гърдите си (без сутиен), така че той да стои до гънката на гърдите. Когато се гледате в огледалото, зърната ви седят ли под горния ръб на хартията? Ако е така, това е означава, че имате достатъчно показател за увисване, който да оправдае евентуална хирургична намеса.

Доволна ли съм от размера на гърдите си, когато нося сутиен? 

Само повдигането на бюста няма значително да промени размера на гърдите ви. То може да помогне на гърдите ви да изглеждат по-пълни, закръглени и по-добре в бельо, но ако искате гърдите ви да са по-големи, повдигането на гърдите заедно с уголемяване с импланти може би е правилният вариант за вас.

Асиметрични ли са гърдите ми или с необичайна форма? 

Тъй като операцията за повдигане на гърдите прекроява тъканите на гърдите, както и повдига увисналите гърди, тази процедура е също много ефективна за подобряване на симетрията на гърдите. 

Как да избера пластичен хирург?

Ако обмисляте операция за повдигане на гърдите, пластичният хирург, който ще изберете е от ключово значение за успеваемостта на операцията.  Проучете внимателно неговите специализации, предишен опит, снимков материал на предходни операции, това ще ви помогне да усетите неговия начин на работа. Не избирайте, ръководени от цената на процедурата! Вашето здраве и оптимални резултати са приоритетни! Разбира се индивидуалната консултация е задължителна!

Комбинирана техника едновременно за повдигане на гърдите и уголемяването им

В някои случаи само операция за повдигане на гърдите може да не донесе желаните резултати на пациента. Ако чувствате, че гърдите ви изглеждат „издути“ или са загубили обема (загуба на тегло или бременност), пластичният хирург може да ви предложи поставяне на гръдни импланти по едновременно с операцията за повдигане на гърдите. Целта е да се възстанови пълнотата и формата на гърдите. Ако винаги сте искали по-големи, повдигнати гърди, уголемяването на гърдите с повдигане може да ви помогне да постигнете всичко това с една процедура!

повдигане на гърдите

След операция за повдигане на гърдите

Операцията за повдигане на гърдата се извършва като хирургична процедура, като се използва обща анестезия. Отнема средно около 2 часа, в зависимост от сложността и показанията на пациента. 

Броят и големината на разрезите се определя от степента на увисване на гърдите. В по-голямата част от случаите се използва техниката, известна като вертикална мамапластика, при която се правят 2 разреза – един около ареолата и един вертикален, спускащ се от долната страна на ареолата до гръдната гънка. 

В много редки случаи, при висока степен на птоза се прави и трети хоризонтален разрез точно по гънката на гърдата. Получава се разрез тип “котва”, но тъй като остава повече белези не е сред предпочитаните и се използва само при необходимост.

По време на операцията зърното с ареолата се повдигат и преместват на предварително определено място. При необходимост ареолите се намаляват. Гръдните тъкани се преструктурират и се оформя новия по-стегнат вид на гърдата. Излишната кожа се отстранява. Разрезите се зашиват и се слагат аспирационни дренажи.

Престоят в клиниката след операцията е 1 денонощие. В деня след операцията се свалят дренажите. Работи се само с резорбируеми конци, включително интрадермалния шев (кожния шев), поради което не се налага да се свалят конци.

Известно време след операцията гърдите ви може да са отекли. Следва да носите специален еластичен сутиен денонощно през първите два месеца. Възможни се умерени следоперативни болки, които бързо се повлияват от обикновени обезболяващи.

Обикновено може да се върнете на работа след една седмица, но за пълно възстановяване са необходими 2-3 седмици.