Гинекомастия

Гинекомастията е доброкачествено увеличение на гърдите при мъжете, вследствие на хипертрофия и хиперплазия на жлезните и мастните клетки, които ги изграждат. В резултат млечните жлези се увеличават и изглеждат като женски, от където идва и името им от гръцки език и буквално означава “женски гърди”.

Причината може да е наследствена, но също и провокирана от хранителните навици. Известно е, че чрез храната от животинския произход в организма може да се натрупат хормони, които да провокират поява на гинекомастия. Друга причина е употребата на стероиди.

За кого е подходяща операцията?

Операцията на мъже с гинекомастия е подходяща за всяка възраст, но както и при женските гърди, при момчетата е добре да се изчака пълния процес на полово съзряване.

Преди операцията за премахване на гинекомастия, е много важно да се уточнят причините за появата й. Задължителна е консултацията с ендокринолог и пускането на хормонален профил и при нормални показатели, следващата стъпка е оперативна интервенция. 

Какво съветваме?

Като начало консултацията с пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура ще се постигне оптимално подобряване.

Как да се подготвите за операцията?

Пластичният хирург ще обясни всичко необходимо за процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат направени инструкции относно  тестове и лекарства, медикаменти в самия ден на операцията, информация за вида упойка.

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.

Как протича операцията?

Процедурата има за цел да коригира увеличения размер на гърдите. Времетраенето на операцията е около  2 – 3часа и се  извършва с обща упойка. Местоположението и големината на разрезите се определя от обема на тъканите, които трябва да бъдат отстранени. Най-често се прави разрез около ареолата. При по-малки гърди е достатъчно да се направи полукръг около ареолата в долната й част. През този разрез се отстранява излишната гръдна тъкан. Това е типичен случай на корекция при истинската гинекомастия. При по-големи гърди, когато обема на гърдата се дължи на увеличена мастна тъкан, оперативната техника е сходна с тази при намаляване на женски гърди. Разрезите са около ареолата и вертикално надолу, като в някои случаи се налага да се направи и разрез под гърдата. Отстраняват се излишните тъкани и кожа. След като операцията приключи се слагат дренажи.

Какво да очаквам след операцията?

Престоят в клиниката е едно денонощие. Конците се свалят на 10-14 ден, в зависимост от използваната оперативна техника.

Следоперативните болки са съвсем умерени и се повлияват добре от обикновени обезболяващи. Първата седмица се носи специален лепящ се еластичен бинт. След 4-5 дена пациентът може да се върне на работа. За пълно възстановяване и изчезване на дискомфорта е необходим около месец.

доктор
Професионализъм

И защото вашето здраве е най-важно – ние се открояваме с професионални услуги. Нашият екип е съставен от доказани специалисти в областта на пластичната и естетична хирургия.

подход
Индивидуален подход

Изборът на лечение e строго индивидуален, за да отговори най-правилно на вашите крайни цели за резултат. Консултацията е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез желаната от вас процедура, ще постигнете оптимално подобряване на вашия външен вид.

В JULIA AESTHETIC CLINIC

може да се чувствате спокойни и в сигурни ръце. Нашият екип разполага с всички необходими дипломни и следдипломни сертификати за работа в областта на естетичната медицина.

Други процедури гърди

Скъпи клиенти, представяме Ви най-търсените процедури в клиниката

Процедури гърди

Повдигане на гърди

Процедури гърди

Уголемяване на гърди

Процедури гърди

Намаляване на гърди